lauantai 23. kesäkuuta 2012

Lentäen Ivaloon

Suunnitelmat muuttuvat - ei kuitenkaan Syksyn vaelluskohde - se on edelleenkin Kaldoaivi. Se miten sinne, lähtöpisteeseen Nuorgamiin menemme, muuttui. Monimutkaisen pohdinnan, uudelleen suunnittelun ja äänestyksen kautta päätimmekin jättää autot kotiin ja mennä lentäen. Junamatka kolmella autolla olisi tullut maksamaan n. 240 € / henkilö. Etukäteen ostettu meno-paluu lentolippu erikoishinnalla maksoi 126 € / hlö. Junalla olisimme päässeet Rovaniemelle ja siitä edelleen kolmella autolla Nuorgamiin, yli 500 km:n ajomatka. Nyt menemme lentäen Ivaloon ja taksilla n. 210 km Nuorgamiin. Hintaero ei mitenkään ole merkittävä, mutta kenenkään ei tarvitse ajaa yli 500 km autolla. Lentäen meno kuitenkin tuo paljon ylimääräistä järjestelyä. Pitää pyytää taksiyrityksiltä tarjoukset, mietittävä miten ja mistä saamme kaasut, koska niitähän ei lentokoneeseen saa viedä. Kuljetuksia tarvitsemme useita: lähtöpäässä Helsinki-Vantaa lentokentälle, Ivalosta Nuorgamiin, vaelluksen päätyttyä Pulmankijärveltä Nuorgamiin, Nuorgamista Ivaloon ja Helsinki-Vantaan lentokentältä koteihin (Vantaa, Helsinki, Espoo).

Se olemmeko tähän muutokseen tyytyväisiä, selviää vasta syyskuussa kun reissu on tehty. Jos piruja maalaa seinille, niin silloin joku Finnairin henkilöstöstä tai alihankkijoita ryhtyy lakkoilemaan ja ei päästä matkaan lainkaan. Tai sitten turvatarkastus ymmärtämättömyydessään takavarikoi rinkoista kaasukeittimemme. Tällaista taisi tapahtua muutama vuosi sitten yhdelle vaellusporukalle. Jos jotain kommellusta tapahtuisi, joka pilaisi reissumme, tämä varmasti olisi viimein lentokeikka lähdettäessä vaellukselle. Kerran aikaisemmin olemme menneet lentäen ja silloinkin kaikki järjestelyt ja taksien tilaukset tuntuivat monesta hankalilta, että jotkut taisivat ajatella, että se oli ensimmäinen ja viimeinen kerta lentäen. Jos nyt menee jotain pieleen matkajärjestelyissä, se voi olla niinkin, että allekirjoittaneella ei ole enää mitään asiaa tuleville vaellusreissueille, koska taisin olla tämän muutoksen pääasiallinen moottori.

Toivottavasti kuitenkin kaikki sujuu hyvin ja jokainen voi tilataksissa rentoutuen katsoa maisemia varsinkin kun tulemme takaisin Nurogamista Norjan Varangeninvuonon kautta Näätämöön ja sieltä edelleen Sevettijärvelle, Kaamaseen, Inariin ja sitten Ivaloon.  Päätarkoitus kuitenkin on vaeltaa Kaldoaivin erämääalueella.